Nasze SICIENKO - wieści, komentarze, zdjęcia, informator gminny, ogłoszenia - Gmina Sicienko
Autor: rodzic

Właśnie wróciłam z sołeckich Mikołajek, było bardzo sympatycznie. Dzieciaki zachwycone, wyszalały się na całego. Mikołaj bardzo hojny. Dziękuję!
Ilość odwiedzin: 246399
Ilość wywołań: 458621
Stronę przegląda: 7 użytkowników
Strona powstała 18 lutego 2010, 2856 dni temu

[Animacja1]

Mazurek

Zważywszy na to, iż wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne, rzeknę słowo o mazurku. Pewnie niejednej osobie – zwłaszcza amatorom świątecznych rarytasów, nazwa ta przywiedzie na myśl pyszne, tradycyjne ciasto, jednak u mnie -  jak zwykle, będzie o ptakach. Wszyscy doskonale znamy hałaśliwe i wszędobylskie wróble (patrz - rys. obok). Jest to gatunek ściśle synantropijny tzn. związany z otoczeniem człowieka. I chociaż w ostatnich latach jego liczebność maleje, to nadal powszechnie zasiedla  zarówno tereny  wiejskie jak i miasta.
Obok wróbla domowego (Passer domesticus), występuje w naszym kraju często niezauważany, a może raczej nierozpoznawany, jego bliski kuzyn mazurek (Passer montanus). Mazurek (patrz - rys. i fot. poniżej) nie jest tak bardzo związany z ludzkimi osiedlami jak jego krewniak, jednak chętnie zasiedla okolice zadrzewionych wsi czy mniej zaludnione przedmieścia, a nawet śródmiejskie parki.        
Obydwa gatunki są do siebie bardzo podobne i niewprawnemu oku trudno pochwycić różnice w ich wyglądzie. Jednakże istnieją charakterystyczne cechy, które ułatwiają odróżnianie tych ptaków. Najłatwiej rozróżnić je po ubarwieniu głowy.  U wróbla na głowie znajduje się szara czapeczka, mazurek takiej nie posiada. Wierzch, a także boki głowy są u mazurka czekoladowo – brązowe. Na białych policzkach znajduje się czarna plamka. Wróble mają policzki szare, bez plamki. Przy dokładniejszej obserwacji można zauważyć, że mazurki są mniejsze (dł. ok. 14 cm) od swych kuzynów (dł. ok. 16 cm). U mazurków przedstawiciele obu płci wyglądają identycznie, w przeciwieństwie do wróbli, gdzie zaznaczają się wyraźne różnice w ubarwieniu samca i samicy.    
Mazurki występują w Polsce przez cały rok, często spotyka się je w mieszanych stadkach z wróblami. Odżywiają się nasionami chwastów, a swoim młodym dostarczają pokarm w postaci owadzich larw. Gnieżdżą się w dziuplach, szczelinach, a także bardzo chętnie zajmują budki lęgowe.  Los mazurka jest dzisiaj niepewny. Przyczyny spadku liczebności tego gatunku są różne, ale zdecydowany wpływ na taki stan rzeczy ma działalność człowieka (np. intensyfikacja rolnictwa, chemizacja, a co za tym idzie – ograniczenie bazy pokarmowej). Także naturalni wrogowie (kuny, ptaki drapieżne, krukowate, koty) potrafią znacznie ograniczyć ilość tych ptaków. Zachęcam zatem do poznawania naszych pierzastych sąsiadów, póki jeszcze obok nas egzystują.

                                                                     Tekst i rys. Arleta Stusik
                                                       Fot. Piotr Chudzyński